Det kan ske ved et uheld at man kommer til at ramme en koral, både når man snorkler, dykker eller fridykker. Det er selvfølgelig noget vi helst undgår både fordi det ødelægger korallen, men også fordi de fleste koraller har et hårdt kalk skelet, der typisk er meget skarpt. Det bedste middel imod at komme til skade på en koral er at undgå at røre dem!
Hvis man kommer til at ramme en koral, er der en god chance får at man får et sår som tak og muligvis små stykker koral som sidder fast i såret. Hvad gør man når man skær sig på en koral?
Koraller lever typisk i varmt vand og har ofte bakterier i vandet, når vi skær os under vandet har vi ikke vores naturlige forsvar imod baktier, nemlig at bløde såret rent. Trykket under vandet kan gøre det lettere for bakterier at trænge ind i vandet og det er umuligt at holde såret rent så længe vi er i vandet. Derudover er vi typisk i varme fugtige miljøer, som i tropiske områder, hvor bakterier har ekstra gode forhold for at overleve.
Det er altså endnu vigtigere end “herhjemme” at få renset såret for at undgå en infektion og en meget lang helingstid for såret.
Den normale førstehjælp for koralsår i udlandet, er at rense såret for evt. rester af koral som kan forhindre såret i at hele, f.eks. med en børste og en mild sæbe vand opløsning. Derefter en grundig desinfektion med f.eks. jod (Iodine) eller alkohol. Det anbefales ikke at fortsætte med at anvende jod da det er ret skrapt for såret og kan forhindre det i at hele, derfor anvender man typisk en antibakteriel creme efterfølgende. Det er dog vigtigt at holde såret rent og tørt, noget som kan være meget svært i visse områder.
Hvis såret har en bandage eller f.eks. vandtæt plaster er det vigtigt at skift ofte og få luft til såret når det kan holde tørt. Går man i vandet efterfølgende kræves normalt en deinfektion igen. På en kort ferie er det ikke altid muligt at holde såret rent, f.eks. vil man jo gerne i dykke. Der kan det være ok at vente til man tager hjem med at få såret helet ordentligt.
I tropiske miljøer er det ikke unormalt at en lille rift kan blive til et større sår som man døjer med længe, hvis ikke man sørger for at holde det rent og rense det. Jeg (Sole) har f.eks. oplevet dykkerinstruktører med sår som de har døjet med i flere måneder inden de fik dem væk med skrappere midler som antibiotisk creme.
Alle de lokale dykkere, guides, apoteker og læger kender typisk til hvad der skal til for at undgå problemer med et sår, derudover plejer den tilhørende medicin at være billig og let tilgængelig. Bare husk at i de tropiske miljøer kan skrappere midler end herhjemme være nødvendig, men så vidt muligt undgå antibiotika som piller.
Skulle du ramme en Firecoral, vil du opleve en brændende fornemmelse på højde med den som en brændenælde giver. Typisk varer smerten og tilhørende hævelse i omkring en times tid. (billedet er af en firecoral, bemærk den lysbrune farve og de hvide spidser. Derudover kigger du tæt kan du se en hel masse små fimrehår på korallen, det er dem der brænder)
Men kan være allergisk over for koraller og derved få en allergisk reaktion i form af hævelse eller lignende, men det er sjældent. I en sådan situation bør man opsøge læge og evt. hvis der er langt til en sådan få noget antihistamin som førstehjælp.
Foto #1: Sole Viktor
Foto #2: fra guidetobelize.info
/Sanne og Sole