Få mere ud af dine guidede dyk på ferien

Tid til en ferie, med et eller flere dyk i planerne?
Her er en guide til hvordan du får mest for pengene og ikke snyder dig selv fra de bedste oplevelser.

De fleste dykkercentre har forskellige services parate til dykkere der besøger dem, det kan være alt fra lidt lokalt information, genopfriskninger, udstyrsleje og luftfyldning, til guidede dyk eller undervisning med efterfølgende certificeringer. Det er din måde at få oplevelser og deres måde at få indtjening.

Det er selvfølgelig ikke altid at man kan få sin vilje. Et dykkercenter vil skulle balancere forskellige viljer/ønsker, fra både medarbejdere, kunder, logistik begrænsninger, udstyr, transport, vind og vejr, sikkerhed, mm. Men hvis du som dykker siger intet, eller ikke gør dine ønsker meget tydelige, kommer de sidst i prioriteringerne.

Ethvert normalt dykkercenter og dets manager vil selvfølgelig prøve på at gøre sine kunder glade og tilfredse, det øger chancen for at de dykker mere eller måske tager et kursus. Der er selvfølgelig nogle få som er helt ligeglade, der bør man dog nok vælge at bytte center hvis man kan, da den holdning vil smitte af på andre dele af centeret.

De vigtigste tips

  • Du er betalende kunde, som skal syntes det er sjovt og sikkert at dykke. Derved dykker du mere.
  • Fortæl om dine ønsker, frygt og krav. Ellers får du ikke medbestemmelse i resultatet.

Nogle eksempler på hvad du kan eller ikke kan ændre.

  • scuba-dykkere1Hvis du er glad for din guide/instruktør, fortæl manageren at du foretrækker at dykke med den guide/instruktør og at hvis han på et tidspunkt bliver nødt til at skifte til en anden, vil du gerne informeres før selve dykket. Det er IKKE det samme at fortælle guiden/instruktøren det, selv om han bliver glad for det.
  • Fortæl om dine behov som ønsker, hvis ikke de er absolut vigtige for dig. Fx “I would like/prefer..” Kun hvis du ikke vil dykke uden dine krav er opfyldt, bør du lave dem som direkte krav.
  • Svømmer din guide for konstant/hurtigt? Hvis du er under vandet, lav signalet for “slow down” (flad hånd langsomt op og ned). Hvis du er over vandet, fortæl ham at du er på dykkerferie og ikke motionsferie. Og at du gerne vil have nogle mere afslappede dyk, hvor du ikke nødvendigvis skal se hele dykkerstedet på 1 dyk.
  • Svømmer din guide slet ikke, eller ligger han blot og tager billeder til sig selv? Så skal du selvfølgelig sige til ham at du foretrækker at se lidt mere af dykkerstederne, hvis det passer dig bedre.
  • Hvis ikke du trives med din guide/instruktør, bed manageren om at få lov til at dykke med en anden. Det er bare ikke alle vi kan dykke sammen med og det er helt normalt. De vil oftest spørge hvad der er i vejen, husk du behøver ikke forklare dig, men hvis du kan er det oftest en fordel. Lad være med at finde på en årsag, du risikerer blot at de ændrer den ene ting, hvis du siger noget hold dig til sandheden.
  • kc3b8rsel-til-dykningEt godt dykkercenter og en god guide, vil altid fortælle dig hvad der sker lige nu og hvad der skal ske bagefter. Fx alle henter sit udstyr til bilen, hvor vi mødes om 10 minutter for at tage afsted. Hvis ikke de gør det, bør du påpege at du ikke syntes om at være usikker på hvad der forventes af dig. Og du bør selvfølgelig spørge dem, også selv om du afbryder hvad de nu har gang i. At ikke vide hvad du skal, eller hvad der forventes du skal, kan give et usikkert ubehag som følger dig under vandet.
  • Du kan ALTID kræve en dykker briefing inden ethvert dyk hvor du har en guide. Den skal indeholde: En oversigt over dykkerstedet, planlagt rute(r) og sikkerhedsstop procedure (5m/3 min), max dybde, max dykkertid, gennemgang af samtlige anvendte signaler, hvem som dykker med hvem og hvor i forhold til hinanden, minimum luft grænser, samt værdier hvor du skal fortælle om din luftmængde, evt. farer som strøm, dyreliv, koraller, både, mm.
  • Dykkercenteret kan sagtens kræve at du skal dykke et bestemt sted eller med en bestemt person på dit første dyk. De har selvfølgelig ret til at sige de ikke tager dig med ud, hvis du nægter. De vil oftest have sikkerhedsregler som kræver et check dyk først. Hvis ikke du accepterer dette, kan du selvfølgelig nægte at dykke.
  • Dykkerleder og center kan nægte at lade dig dykke, både pga sikkerhed og uden årsag. Du har til gengæld retten til at gå til et andet center.
  • Du har altid ret til at afbryde et dyk, se mere om at afbryde et dyk her.
  • Du kan altid lade være med at tage på et dyk, husk du dykker fordi det er sjovt, ikke fordi du har betalt for det.
  • Du kan beskrive hvilke slags dyk du vil på, hvis muligt vil de tilpasse til dig.
  • Du kan tjekke om din PADI professionelle instruktør eller PADI Divemaster, har fornyet og er gyldig, ved at slå hans nummer op på PADI Pro Check.
  • Du har altid det ultimative ansvar for dit eget liv under vandet. Uanset om du er under uddannelse, eller dykker med eller uden guide, så skal du bruge din fornuft til at holde dig selv sikker og i live. Stoler du på din guide, bør du selvfølgelig bruge det, men ikke blindt. 🙂

Alt med måde.
Bliv ikke til en af de trælse kunder, der brokker sig over alt, aldrig siger tak og hele tiden kræver at man laver alle planer og logistik om i sidste minut, uanset om det giver mening for alle andre dykkere på turen.

En kunde kan sagtens fortælle om sine ønsker og behov, men samtidigt vise taknemmelighed når der så forsøges at tilpasse til dem, eller forståelse når det ikke er muligt at ændre. Hvis de faktisk ændrer noget, så glem ikke at vise at du sætter pris på det, enten ved at dykke mere, sige tak eller give lidt drikkepenge.

Der kan være årsager som du ikke kender til som begrænser, fx udstyrsmangel, instruktører der skal bruges til specielle kurser kun de kan undervise, andre kunders behov og ønsker, fordeling af arbejde imellem dem selv internt, lokale regler, mm.

/ Sanne og Sole Viktor

No Comments Yet.

Leave a Reply