Vejledning til den rigtige monofinne

Inden man køber en finne er det altid en god ide at prøve den først, så man ved om skoen, hårdheden mm. passer til brugeren. Det kan være rigtig svært at finde den perfekte finne. Kender du nogle der ejer en monofinne så prøv den for at mærke om det er en finne for dig.

Til fridykning er bladet på finnen normalt medium eller blødt. Blad hårdheden hård bruges til finnesvømning. Det er individuelt hvilken hårdhed der passer, det kommer an på hvilken styrke og teknik man har. Det kan give skader at have den forkerte hårdhed.

Længden af skoen er vigtig den skal passe til din skostørrelse. Det er bedre at skoen er lidt for lille end for stor, da noget af den kraft du ligger i bevægelsen forsvinder hvis foden skal bevæge sig inden den rammer skoen og derved påvirker finnen. Som regel måler man størrelserne i mm. så en 40-41 er 290 mm. 42-43 er 310mm. osv.

Skoen kan være meget forskellig imellem producenterne. Det kan være en der understøtter foden meget eller lidt. På de finner hvor skoen stopper midt på undersiden af foden, vil man opleve at det er lettere at få kramper eller at den hurtigere bliver ubehagelig at have på. Uanset hvilken finne man har, er de ikke behagelige. Finnen må heller ikke kunne rokke fra side til side, da det kan gøre den svær at styre.

Det har også noget at sige hvor tæt skoene sidder på hinanden og om de går ind i bladet eller om bladet er sat på “spidsen” af skoen. Hvis det sidder på spidsen af skoen bliver den sværere at styre og man får mindre energi ud i den. Når du har finnen på og strækker foden helt, skal der gerne være en lige linie fra hoften og til bladets spids, det vil give mindre modstand i vandet når du er i glide-fasen.

Fridykker-VM07Så er der typerne af finner. Den almindelige og glide. Der bruges en forskellig teknik til de forskellige typer af finner. Den alm. finne er en udmærket billig begynder/træningsfinne og gliden er lidt bedre og lidt dyrere.  Ved brug af glidefinnen skal man groft sagt kun sparke ned og den flyder derefter selv op, med den almindelige finne skal man både sparke op og ned.

Når du har din finne og skal i den, kan det give problemer. Mange fridykkere bruge shampoo, balsam eller vandbaseret glidecerme som de smører foden ind i inden de tager finnen på, da foden så vil glide nogenlunde ubesværet ind i finnen. Det er også ubredt at man vikler et stykke plastic rundt om foden så man undgår skavmærker under tæningen.

Fotograf: Henning Larsen

/Sanne Rasmussen

1 Response to "Vejledning til den rigtige monofinne"

 1. Sanne says:

  I inviteres til julesalg hos sportsbutikken.dk

  Da der er tale om rent websalg, kan alle være med. Der kan spares 25% på udvalgte varer som f.eks.

  – Glide monofinner – flere størrelser.
  – 3D camu dragter 5 og 7 mm
  – Cressi model 90 harpuner
  – Alien maske (klar silikone)
  – Millinium finner str. 46/48
  – Atoll bøjer.

  Samt overraskelser på dagen.

  Tilbuddene vil kun kunne ses og bestilles d. 1 December 2013 på http://www.sportsbutikken.dk

Leave a Reply