Undgå at miste masken – simpelt tip

At tabe eller miste en maske, er noget alle erfarne dykkere, vil opleve på et tidspunkt. Spørgsmålet er blot om det kunne være undgået og hvor let det er at få fat i masken igen.

Hvis man er i overfladen og taber sin maske, specielt hvis man ikke selv opdager lige når det sker, kan det være meget svært eller helt umuligt at genfinde den.

Det er ikke uden grund at man får besked på at holde på sin maske, når man laver en giant stride indgang i vandet. Vandets kraft skubber let masken af ansigtet, ved et kraftigt ihop, også selv om man holder “let” på masken.

Når man ligger og snakker eller svømmer i overfladen med masken i panden, er risikoen endnu større for at den falder af uden at man mærker det. Hvis den gør, må man håbe man let kan se og hente den, der hvor den lander. Selv bliver man oftest efterladt i overfladen, uden mulighed for selv at kigge under vandet.

Endnu en årsag til ikke at have masken i panden, er at man på Rescue Diver og Divemaster/Instruktør kurser, lærer at en maske i panden, kan være en indikation på en begyndende eller aktiv panik hos dykkeren. Når vi kommer til overfladen vil instinkterne tage over, hvis vi er stressede og de siger med klar stemme, få alt væk fra ansigtet, så luftvejene fungerer. Instinkterne siger ikke pust BCD’en op, læn dig tilbage og slap af, som de måske burde.

Så hvad skal du gøre?

  • Behold masken på – også selv om du er i overfladen.
  • Hvis du vil have den af, så tag den ned om halsen, selv om det måske ikke er lige så let og behageligt, så har den svært ved at glide ubemærket væk.
  • Hvis du nægter at have masken om halsen, og har godt styr på dit udstyr, kan du klipse masken fast i dit udstyr. Pas på hvis du åbner samme sted, når du tager udstyret af.
  • Sørg for at din maske og maskestrop altid er i god stand.
  • Hvis du vil have den i panden, så vend den modsat. Det hjælper ikke imod at tabe den, men det ser i det mindste ud som om, at du har styr på situationen.

/ Sanne Viktor

No Comments Yet.

Leave a Reply