Sprunget trommehinde

Trommehinden kan sætte en stopper for et hvert dyk, uanset om det er fridykning eller scubadykning. Kan man ikke trykudligne trykket i mellem øret, kan man føle en stor smerte i øret. Det er dog ikke alle der mærker noget, hvilket kan lede til at man sprænger sin trommehinde.

Man kan høre om der er hul på trommehinden ved at når den tilskadekomne “trykudligner” let, så kan man høre luften sive ud af øret (evt. med små lyde for personen selv).

I et tilfælde med hul i trommehinden skal man holde det rent og altid opsøge læge, lægen kan f.eks. ordinere medicin der kan forhindre eller stoppe en infektion som potentielt kan give permanente skader. Opsøg altid læge, hvis du mistænker en skade på din trommehinde!

Små huller i trommehinden vil vokse sammen i løbet af 14 dage til tre uger. I denne periode skal man undgå at der kommer infektion i mellemøret og derfor undgå vand og snavs i øret. Man beskytter evt. øret med vat eller gazeforbinding.

Ved større huller kan det være nødvendigt at operere og det er muligt at få permanent nedsættelse af ens hørelse.

Til Nordic deep i år fik jeg taget nogle billeder af mine trommehinder af speciallæge Olle Sandelin, som skal bruge det til forskning. Jeg fik oplyst at mine trommehinder er fine. Som du kan se på billedet i toppen, kan man se en lille plet som minder om et sår udover lidt ørevoks, men det skulle være helt normalt. Olle fortalte mig at det er lidt det sammen som at skifte hud.

/Sanne Rasmussen

3 Responses to "Sprunget trommehinde"

 1. sophie says:

  gør det undt at få prikket hul på trommehinde, og hvordan kan man mærke at man skal have prikket hul på trommehinden, tror jeg har noget væske bag trommehinden, skal man så have prikket hul på trommehinden? mvh sophie

 2. Sanne says:

  Hej Sophie
  Ja det kan kan gøre ondt at få lavet hul på tommehinden, det er lægen som laver en vurdering af din tommehinde og dine symptomer der udfra vurdere han/hun hvilken behandling du skal have. Det er slet ikke sikkert at de vil lave hul på den. Jeg er ikke fagmand på dette område. Hvis du har smerter og har haft dem i over en uge vil jeg spørge lægen.

  /Sanne

 3. Theresa Baun says:

  Hej,
  I tirsdags fik jeg prikket hul på min trommehinde pga. væske. Jeg havde en voldsom smerte, og den voldsomme smerte forsvandt heldigvis efter min trommehinde sprang, men jeg har stadig ret ondt, smerterne kommer on and off.
  Jeg har fået noget pencilin, som gerne burde virke nu her. Jeg skal ud og flyve på lørdag, og jeg er simpelthen så bange! Jeg har læst mange steder, at det ikke gør noget at flyve når den er sprunget, men nu når jeg stadig har lidt ondt og næsten er døv på det ene øre s: jeg kan godt trykudligne på det.

Leave a Reply