At vælge den rigtige maske

At købe en maske lyder nemt. Det kan det også være, men der er dog et par ting man skal tage højde for, inden man køber den flotteste, nyeste og bedste maske forhandleren har.

Det vigtigste ved en maske er at den sidder tæt og ikke lækker vand ind. Der er intet mere ødelæggende for et dyk end vand der konstant pibler ind i masken. Sørg for at silikonen (gummiet) er blødt, dette er typisk forskellen på en billig “netto” maske og en maske fra dykkerforretningen.

maske-sanne2Kvalitetsmasken vil være dejlig blød og fleksibel så den former sig efter dit hoved uden at behøve et kæmpe undertryk. Med nogle års brug, klorvand, sol og så videre, vil silikonen begynde at blive hård og masken vil begynde at lække vand. Så er det på tide at skifte maske da den er ved at blive for gammel. Sørg også for at masken ikke trykker hårdt på bunden af næsen, det bliver til en øm næse efter en time under vandet.

Test maskens evne til at passe på lige præcis dit hoved, ved at tage masken på uden stroppen, sug en lille smule igennem næsen så der bliver undertryk i masken og hold derefter vejret. Masken skal nu blive siddende på dit ansigt, uden at trykket forsvinder, du bør kunne kigge ned uden den “popper” af. Find den maske der passer dig bedst ved at se hvilken der behøver det mindste undertryk for at blive siddende, eller hvor længe masken bliver siddende uden at hoppe af. Hvis den slet ikke vil af igen har du fundet den helt rigtige! Det er typisk ikke nødvendigvis den dyreste maske som passer ens hoved perfekt.

En god ekspedient i en dykkerforretning vil hjælpe dig med at finde en maske der passer til dit ansigt og ikke kun komme med smarte udtryk og fortælle om hvor dyr masken er.

Overvej også hvad du skal bruge masken til. Er den til fridykning er det vigtigt at volumen i masken er så lille som overhovedet mulig, er den til scuba-dykning betyder det ikke det helt store, men mindre volume betyder lettere at tømme for vand.

sanne-og-soleSkal silikonen være klar/gennemsigtig eller sort? Det er helt op til dig og er en smagssag. Fordelen ved en klar silikone er at det er lettere at orientere sig og fornemme når makkeren ligger ved siden af en, eller den store manta som svømmer over en. Ulempen og årsagen til at man vælger en sort maske, er at lys kan skinne igennem silikonen og spejle sig i glasset, hvilket kan gøre det besværligt at se i alle positioner, derfor vælger video og foto dykkere oftest at bruge en sort maske.

Størrelsen på glasset kan variere meget, et stort glas som på bigeye og x-vision masker gør det nemt at se ned af sig selv og et mindre begrænset synsfelt, bigeye og x-vision maskerne med de helt store glas, vinkler dem oftest for at holde volumen nede, det er dog ikke alle ansigter de passer på, så test dem før du køber dem.

Det er alle ting man bør have med i sine overvejelser. En maske holder ikke evigt, da gummiet/silikonen bliver mere stift og det kan medvirke at masken begynder at miste sin pasform.

Læs Soles indlæg om at spytte i masken, så slipper du for at den dugger.

Fotograf: Sole Viktor

/Sanne Rasmussen & Sole Viktor

No Comments Yet.

Leave a Reply