En lanyard er den line der forbinder fridykkeren, med det reb/line som man dykker langs når man dykker i dybden. Dvs at den anvendes i disciplinerne CWT, CNF og FIM.
Der findes ingen producent af lanyards, derfor er det op til den enkelte fridykker at lave sin egen. Det er en sikkerhedsforanstaltning som er påkrævet ved stævner. Som enhver anden fridykker har jeg et mantra der hedder sikkerhed sikkerhed og atter sikkerhed, derfor bruges lanyarden også altid under træning.
Ideen er at man er fastgjort til linen man dykker på, så skulle der ske noget kommer man aldrig længere væk end den meter som en lanyard lovligt må være. Da der ikke er nogle producenter af lanyards, er der heller ikke nogle forskrifter for hvor meget en lanyard skal kunne tåle af belastning. I 2008 til Nordic deep blev der lavet nogle forsøg med lanyards hvor en fridykker dykkede ned og lagde sig slap vandet, som en bevidstløs ville gøre det, hvorefter kontravægten blev udløst. Mange af lanyardsne gik i stykker og ville ikke være i stand til at trække en person til overfladen. Derfor dyk kun med en lanyard der er sikkerhedsmæssigt forsvarligt lavet. Er syningerne gode nok? hvis der er noget som er lavet af plastik på din lanyard, er det så en del der skal kunne klare hårde træk? Hvor mange gange har du set plastik på faldsikrings – eller klatre udstyr?
Denne er med quick release så fridykkeren hurtigt kan løsnes fra rebet.
Jeg har selv lavet min. Der er dog ikke noget foto af den pt. Den er lavet af en D-ring, en quick release, en rektangulær-ring, noget coated stålwirekabel, en god stor karabinhage, noget bånd (det samme som remmene på en BCD er lavet af) noget kraftig velcro og nogle gode syninger. Alt er rustfrit.
Det er altid en god ide at se nogle forskellige lanyards før end at man starter på at lave sin egen.
Der er ingen regler om man skal have sin lanyard fastgjort om maven eller håndledet. I CNF har jeg det bedst med at den er fastgjort i et bælte, da jeg så føler at jeg har mere frihed til at lave mit armtag hvorimod i CWT er det bedste for mig er at den er om håndledet.
Der har været forskellige debatter om det er bedst med den ene eller anden måde når man bliver bevidstløs. Hvis man er fastgjort om maven er man jo ikke så strømlinet når man trækkes gennem vandet. Den debat holder jeg mig ude af, da det for mig er vigtigt at lave et godt resultat og hvis det skulle blive nødvendigt skal jeg jo bare op og for mig at se er der ikke den store forskel i hvor lang tid det tager at komme til overfladen.
Held og lykke hvis du skal til at fremstille din egen lanyard.
Hvis andre har erfaringer eller spørgsmål til at lave en lanyard må I gerne komme med kommentarer i denne post.
/Sanne Rasmussen