Hvorfor spytter man i masken?

Dug i masken kan ødelægge ethvert dyk, uanset om det er scuba-dykning, fridykning eller snorkling.

Cressi BigEyesDer er flere der har spurgt mig hvorfor det hjælper at spytte i masken og hvad der er det bedste, for at undgå dug i en dykkermaske. Sanne har spurgt mig om ikke jeg kunne forklare dette, da nogen spurgte hende, så her kommer min forklaring.

Bemærk at forklaringer for hvordan det med dug og spyt osv. virker er mange og lidt som religion alt efter hvem man spørger der mener de har svaret. Specielt på snorkelture og lignende kan man få mange sjove forklaringer. Dette er så min forklaring ud fra min erfaring som dykkerinstruktør i flere år, med undervisning af andre instruktører.

Der er mange svar man kan få og finde rundt om på nettet og i bøger, jeg har hørt svar som…

 • Temperaturen på glasset ændres af den varme spyt og dette hjælper imod duggen.
 • Spyttet har enzymer der forhindrer/spiser duggen.
 • Spyttet renser glasset (greener is cleaner, whiter is brighter).
 • Spyttet lægger en hinde på glasset der forhindrer duggen.
 • Spyt virker ingen ved hvorfor, det gør det bare, sådan er livet.
 • Og mange flere…

Jeg har til formålet fundet en lang god tråd om emnet på ScubaBoard, du evt. kan tage et kig på.

Derudover er der mange forskellige tips til hvad der kan forhindre duggen på indersiden af glasset…SeaDrops

 • Spyt, desto mere slim desto bedre (drenges plejer at virke bedst).
 • Tandpasta dog ikke dem som sliber eller gel f.eks. whitening tandpasta (tandpasta plejer at blive anbefalet mest til nye masker i starten)
 • Opvaskemiddel evt. blandet med vand 1/1.
 • Babyshampoo evt. blandet med vand 1/1.
 • Kommercielle anti-dug produkter til masker.

ChristmasTreeWormMen hvordan virker de?

Anti-dug midler, opvaskemiddel, sæbe, shampoo, spyt, alkohol og glycerin generelt, har alle den egenskab at de rengører glasset i masken, derudover gør de overfladespændingen (surface tension) mindre.

Når vi har en luftæt maske på under vandet, vil fugten i masken køles ned på glasset og danne mikrodråber på glasset, de vil så sætte sig på evt. skidt på glasset og med en højere overfladespænding blive siddende og danne større dråber som vi kalder dug der gør at vi ikke kan se ud af glasset. Dråberne gør at lyset brydes igennem dem, og gør det umuligt at se igennem glasset.

Med en mindre overfladespænding vil mikrodråberne istedet for at danne større dråber flade sig ud, og danne et fladt lag af fugt oven på glasset, som vi godt kan se igennem da de ikke bryder lyset “skævt”.

Prøv evt. et eksperiment derhjemme, på en tallerken, glasplade, spejl eller lignende, lig en lille smule vand, tilføj på vandet en lille bitte dråbe sæbe og du vil se at vandet flader sig ud over et større område. Ved en høj overfladespænding kan vandet holde sig samlet, ved en lav spreder det sig ud over hele overfladen.

Så hvis man går ud fra at glasset er nogenlunde rent, er den vigtigste faktor for at undgå duggen altså en mindre overfladespænding og dette er også den bedste forklaring på hvorfor de forskellige midler virker imod duggen.

DK Diver DahabHvad er den bedste måde at undgå en tildugget maske ?

På nye masker anbefales tandpasta, igen uden whitening eller anden slibe effekt og helst en helt normal ikke gel pasta. Årsagen er at nye silikonemasker har mikroskopiske partikler af silikone impregneret på glasset der afviser vand og altså gør det umuligt for vandet af “flade” ud. Den milde slibe effekt i tandpasta gnubber simpelthen dette lag silikone væk fra glasset. Tandpasta har også en skummende effekt der er med til at nedsætte overfladespændingen og vil derfor også have en anti-dug evne.

Spyt har man altid med sig og fungerer fint for de fleste, en god slimmet spyt klat i hvert glas (ikke de der små pige spyt) der bliver gnubbet godt ud på glasset, for derefter blive skyllet hurtigt af med noget vand.

Kommercielle produkter virker også fint, de er lavet til formålet, svier oftest ikke, men kan være dyrt i længden (luksus løsningen).

BabyShampooBabyshampoo blandet op enten på forhånd eller på stedet med noget vandt, virker også fint, fordelen ved babyshampoo frem for andre sæber er at det ikke svier i øjnene.

Andre sæber, opvaskemiddel, shampoo blandet med vand fungerer også men kan for nogle genere eller svie hvis det kommer i øjnene, hvilket der jo er en god chance for.

Personligt har jeg altid klaret mig med spyt, meeen må da indrømme at til tider, specielt med en ny eller meget slidt maske, at det ikke har været helt perfekt.

Jeg håber dine dyk vil være dug frie og at forklaringen har givet noget mening, du er velkommen til at skrive en kommentar til mit indlæg eller evt. spørgsmål til emnet.

/Sole Viktor

0 Responses to "Hvorfor spytter man i masken?"

 1. […] Soles indlæg om at spytte i masken, så slipper du for at den […]

Leave a Reply