Halsvægt

Der er  mange forskellige former for vægte og måder man sikrer at de bliver hvor de skal. Jeg fridykker ikke med vægt om hofterne/maven da jeg føler at det hæmmer min bevægelse i dynamisk (DYN og DNF) og i konstantvægt (CWT og CNF) flytter den sig op og sidder på ribbenene så den klemmer. Jeg vil ikke bruge energi på at sikre at vægten sidder hvor den skal. Der er nogle der sikrer at blyet bliver på sin plads, ved at lave en strop, der går imellem benene fastgjort i blybæltet på maven og på ryggen.

Jeg har vænnet mig til altid at dykke med halsvægt. Jeg har 3 forskellige som vejer fra 2,6kg – 4kg. Hvis jeg træner og ikke pakker luften helt op har jeg ikke brug for mere end 2,6 kg (pakker dog lidt) og hvis jeg har en tyk våddragt bruger jeg 4 kg.

Måderne man laver en halsvægt på er forskellige. De kan ikke købes færdig lavede. Jeg laver mine af et spænde, en cykel-/scooterslange, coated blyhagl og gaffa-tape.

 1. Klip slangen over og sæt den ene del af spændet i enden af slangen, ved hjælp af bådlim og strips.
 2. Fyld blyhagl i så det ca. passer med en håndsbredde af slangelængden.
 3. Sæt gaffa-tape omkring der hvor der er bly i slangen.
 4. Fyld flere blyhagl i og fyld slangen med luft (kompressor eller pumpe). Luften gør at blyet ligger sig i en tykkere pølse, end det forrige. Den tykke del af halsvægten kommer til at ligge under hagen i dykkene.
 5. Derefter efterfyldes der med blyhagl, så der kommer en tynd pølse igen (magen til den man startede med ca. en håndsbredde lang)
 6. Slut af med at lukke slangen med den anden del af spændet. Luk dog ikke slangen før du er sikker på den passer i længden!
 7. Jeg sætter gaffa-tape på hele vægten, da der ofte ikke går ret lang tid før slangen går i stykker. Gaffa-tapen gør den stærkere og lidt mere stiv.

/Sanne Rasmussen

7 Responses to "Halsvægt"

 1. phiah says:

  Hej Sanne,
  tænker på at jeg måske kunne ligge og træne lidt almindelig undervandssvømning i min 7 mm semidry dragt, hvor meget vægt tror du jeg skal bruge for at blive under vand uden dog at sidde fast på bunden?
  KH

 2. Sanne says:

  Hej Phiah

  En 7mm dragt et lidt stiv, så det kan hæmme bevægelserne. Til gengæld kan man holde varmen.
  Jeg ved ikke hvor meget opdrift der er i våddragten. Når jeg dykker i en 5mm har jeg 4kg på. Der pakker jeg også luften i lungerne.
  Hvis du skal dykke ned og op vil jeg tro at 4kg er nok. Og hvis det er til at dykke vandret med ved jeg ikke hvor meget der skal til, måske lidt mere. Jeg ville tage vægt om hofterne, da der er meget opdrift i våddragten, og numsen vil flyde op.

  /Sanne

 3. […] ting der er god at have, er finner (bi eller mono), vægt/Bly (hals eller bælte) og Maske/briller, med det er man klar til svømmehallen. Hvis man så skal ud […]

 4. Nicolai says:

  Er der nogen af jer der ved, hvor man kan købe/ bestille vægte til halsen?

 5. Sanne says:

  Hej
  Der er ikke nogle producenter og derved forhandlere af halsvægte. Dem der dykker med halsvægte laver dem selv, eller bruger det man kalder ankelbly inden for scuba-dykning.

  Med venlig hilsen

  Sanne Rasmussen

 6. Walter says:

  Hej sanne
  Jeg ville lige vise dig denne tyske hjemmeside .
  De sælger halsvægt, hvis man ikke vil lave dem selv

  http://www.snebel.com

  MVH Walter

 7. Sanne says:

  Hej Walter

  Jeg kan se at der er nogle vægte på hjemmesiden. Hvad vejer de og kan man selv bestemme vægten? Den mindste halsvægt jeg har er på 2,6kg.
  Jeg tror jeg holder mig til at lave mine egne så jeg kan placere vægten hvor den ligger best rund om min hals også kan jeg lave den i den længde, samt vægt der passer til mig 😉

  /Sanne

Leave a Reply