En fridykker er død under konkurrence

Fridykkeren Nicholas Mevoli døde under dette års Vertical Blue konkurrence. Dette er en af de sure milepæle i fridyknings historie, da ingen tidligere er døde under en konkurrence i apeans-historie. Der er tidligere set eksempler på dødfald under rekordforsøg og træning, men ikke i konkurrence. Det er noget som ikke kunne have været undgået for evigt, det er jo en ekstremsport, selv om at det er let at glemme, det føles jo så naturligt når man dykker. Men nogle gange bliver lidt mere presset end hvad godt er.

Jeg håber ikke at folk bliver skræmt væk fra sporten, men der imod tager det seriøst når vi siger at man aldrig skal dykke mere end 25 uden sikkerhedsdykkere. Og at ens resultater ikke handler om hvad man kunne i går eller for en uge siden, men hvordan du har det lige nu. Er der meget stress, har du sovet dårligt, spist forkert, dehydreret – der er mange faktorer som spiller ind på din evne til at preforme. Man siger normalt at man har et resultat man altid kan lave fx. 4 min i en STA og når man så er til konkurrence er det målet og alt derefter er bare en fed bonus. Jeg har været til stævner hvor jeg har taget en del smerte fra min ekstreme trækninger, for at opnå min basis tid i STA, det er ikke sjovt men man vil jo gøre det for man ved man kan. Jeg tror vi alle i sporten har det “gen” at vi vil opnå et eller andet magisk tal, bare det ikke bliver en “besættelse” og vi presser os forlangt.

Der er nogle steder hvor man kan forbedre sikkerheden, til træning og til stævner. Man kan altid forbedre sig og man må ikke lulle sig i søvn og sige “vi plejer at gør sådan- så det virker nok” sådan er det med alt. Men husk Sikkerhed, sikkerhed og sikkerhed.

Det er let at udtale sig om ulykken, hvad der gik galt og hvad der kunne være anderledes, det er der også mange der har gjort. Jeg har samlet nogle link angående ulykken, så kan du læse lidt mere om den. (på engelsk)

http://www.nytimes.com/2013/11/19/sports/testing-limits-of-a-niche-sport-diver-met-fate-72-meters-down.html?_r=1&

http://usfreediving.org/blog/?p=124

http://usfreediving.org/blog/?p=132

http://edition.cnn.com/2013/11/18/us/free-diver-death/index.html

http://nektos.net/?p=1458

http://www.slate.com/articles/health_and_science/explainer/2013/11/nicholas_mevoli_freediving_death_what_happens_to_people_who_practice_holding.html

http://daanverhoeven.com/blog/2013/11/i-am-nicholas-mevoli/

http://www.vice.com/read/remembering-nic-mevoli

Det er sørgeligt at vi mistede Nicholas Mevoli som var et talent i fridykning fra USA. Han nåede at lave følgende PB (personlige bedste) resultater:

DYN: 187 m
DNF: 111 m
STA: 05:44
CWT: 100 m
CNF: 65 m
FIM: 81 m

/Sanne Viktor

 

 

 

 

 

 

 

No Comments Yet.

Leave a Reply