Må jeg afbryde et dyk i en gruppe?

Du har altid ret til at afbryde et dyk, uanset årsagen til at du vil afbryde.
Krydsede underarme (afbryd), efterfulgt af tommelfinger op (op), betyder afbryd og opstig nu.

problem2problem1Din dykkerleder/guiden vil normalt tjekke at du ikke er i panik, samt spørge om han kan hjælpe med et problem (vip med hånden), hvis han kan hjælpe er det selvfølgelig bedre end at gå op. Derefter bør han kontrollere at du vil op og når du bekræfter, tage dig op eller sende dig op med en makker, eller tage hele gruppen op, ALDRIG alene.

En god erfaren dykker/guide vil altid støtte en afbrydning, selv om det er surt for andre, hvis det er pga. sikkerhed eller ubehag for den som afbryder.

Eksempler på gyldige årsager til at afbryde dykket:

  • Kraftig frygt eller tæt på panik.
  • Følelse af at du er i fare.
  • Generel utilpashed.
  • Svimmelhed, tunnelsyn.
  • Ukontrollerbar rystende/kulde.
  • Problemer med trykudligning/øre ubehag.
  • Generelt alle former for smerte.
  • Vejrtrækningsbesvær.
  • Meget forpustet (prøv først at stoppe/pause).

Alle årsager herover er eller kan blive farlige og vil derfor være gyldige grundet sikkerhed. Hvis du kan bør du selvfølgelig fortælle årsagen til at du afbryder når du kommer op, det øger chancen for at man kan ændre noget fremover, som hjælper. Hvis du ikke vil fortælle det, kan du altid sige du har problemer med trykudligning, det kan ikke kontrolleres og kan være gået væk dagen efter.

Selvfølgelig er det at afbryde et dyk og gå op, ikke det optimale. Kan det lade sig gøre at ændre ved det som er problemet, så dykket kan gennemføres, vil det altid være at foretrække. Så prøv at fortælle/vise om problemet og se om det kan hjælpes.

Fx hvis du er forpustet, føler du ikke får luft nok, stop og kræv en pause. Hvis du er bange, eller svimmel, hold fast i din makker/guide, osv.

Men hjælper det ikke, stå fast på at afbryde og opstige. Du må ikke komme til et punkt hvor panik eller fysisk ubehag, er så stort at du selv alene svømmer mod overfladen.

Og når du er i overfladen eller på land og du føler du har ødelagt de andres dyk, forklar at du gjorde det pga. sikkerheden for dig selv og de andre, ved ikke at gå i panik under vandet.

/Sole Viktor

No Comments Yet.

Leave a Reply