Hvordan bliver man PADI Divemaster i udlandet?

Intro

Her er en artikel om hvad man skal tænke på, hvis man vil blive PADI Divemaster i udlandet.  Den er indelt i følgende punkter.DiverThailand

 • Generelt
  Danmark eller udlandet? Arbejde eller betale for sit kursus?
 • At tænke på
  Hvad man skal være opmærksom på og passe på med inden man booker
 • Find det rigtige dykkercenter
  Eller måske den rigtige instruktør?
 • Mine erfaringer
  Lidt flere tips
 • Spørgsmål & links
  Stil gerne spørgsmål, plus kommentarer er din måde at sige tak.

 

Generelt

Forskellen på at tage sin PADI Divemaster (DM) uddannelse herhjemme i det kolde og i udlandet i det varme, Phiah Hoverer primært temperaturen og sigten. Selvfølgelig får man også lavet en masse dyk under sin uddannelse og derved erfaring fra det område man er i, derved bliver man også bedre egnet til at arbejde i det miljø. Der kan være forskel på hvordan man laver dykkerledelse, transport til og fra dykkerstedet, selve måden man dykker på osv. i forhold til herhjemme. Selve indholdet og kravene til kurset er dog det samme i hele verdenen, derfor er certificeringen også gyldig i hele verdenen.

Der er en del som vælger at tage DM uddannelsen i udlandet, for at samtidig få oplevelsen af  de tropiske dyk og turist verdenen med i oplevelsen, Divemaster uddannelsen tager typisk fra 3 uger til 3 måneder, alt efter hvor seriøs man er og hvor meget man kan få dykket i perioden.

Der er en del dykkercentre i udlandet som anvender divemaster kandidater (også kaldet Divemaster Trainees eller DMT’s) som arbejdskraft, du får altså en mulighed for at arbejde dit kursus af under din uddannelse, det kan være en god ide hvis man ikke kan overskue at betale på forhånd og kan give nogle rigtig gode erfaringer og en god mulighed for at blive ansat bagefter. Men! kig lidt nærmere på hvad dykkercenteret tilbyder inden du siger ja til sådan en pakke. Typisk inkluderer arbejdet at sidde i shoppen efter man har dykket, det kan også være en normal del af arbejdet når man er ansat. Det kan til tider være hårdt at dykke hele dagen og derefter skulle være på om aftenen i shoppen og samtidigt læse sin teori, check hvor meget du skal være der.

Typisk skal man arbejde i en periode f.eks. 3 måneder i mens man tager sit kursus, det kan ofte bedre betale sig økonomisk at betale for sit kursus og derefter arbejde til normal Divemaster løn, hvis det findes i området. De fleste steder tjener en Divemaster pengene til kurset på en til to måneder uden problemer. Derudover har man ikke de risici der følger med ved et arbejdsbetalt Divemaster Trainee program. Men nogle steder fungerer det rigtig godt, hvor dykkercenteret sørger for ikke at overudnytte DMT’erne og giver dem fair arbejde.

 

At tænke på

Nogle af de ting du skal passe på med en “arbejd for dit kursus” aftale og generelt for Divemaster kurser at spørge ind til:

 • Når først du har startet og allerede har arbejdet en måned af f.eks. 3, kan det blive ekstremt svært at sige nej, hvis dykkercenteret kræver at du laver noget du egentlig ikke må eller vil. F.eks. en overbooket dag hvor dykkercenteret kræver at du som DMT tager AOW elever ned på et vrag plus et dybdedyk og “lader” som om du er instruktør. Hvis du siger nej truer de dig med at smide dig ud og du har “mistet” en måneds arbejde… Nu er det her et ekstremt eksempel, men det er absolut ikke urealistisk. Pas på!
 • Dykkercenteret kan nægte at komme “videre” med din uddannelse og typisk vil de ikke afslutte din DM før du er færdig med dit “arbejde” for at sikre du ikke smutter.
 • Du må ikke undervise elever, eller lave undervisningsdyk uden en instruktør.
 • Du må ikke fungere som en Divemaster før du er certificeret, dog kan du udføre nogle af DM funktionerne imens en instruktør overvåger dig.
 • Hvor mange dyk er inkluderet i kurset, får du lov til at dykke ubegrænset under uddannelsen?
 • Skal du sidde i shoppen og sælge – i så fald hvor meget og får du kommission af salg som de andre ?
 • Hvad sker der hvis du og dykkershoppen bliver uenige og vil skilles? sørg for hele tiden at få skrevet på dine papirer når du gennemfører dele af din uddannelse og få gerne papiret med dig hjem/tag kopier.
 • Er der begrænsninger på antal teori lektioner, dyk eller kurser du må følge?
 • Er udstyr, bøger, osv. med i aftalen hvis nødvendigt?

Generelt uanset hvor god eller dårlig en aftale du laver, vil du få en oplevelse for livet. PADISelv hvis du bliver “snydt” kan det være den fedeste oplevelse at leve og ånde dykning i en periode og typisk lærer man en masse uanset hvad, bare det man får dykket og arbejdet med kunderne. Det eneste hvor det kan være rigtig surt er hvis du bliver tvunget til at gøre ting du ikke har lyst til eller hele tiden skal lave kedelige/hårde opgaver…

Bemærk at hvis dykkercenteret prøver på at tvinge dig til at gøre ting du ikke må (du kan ret let se i manualer for DM og instruktør hvad der er tilladt, eller spørge nogle instruktører du stoler på), eller nægter at certificere dig selv om du opfylder kravene, har du mulighed for at få hjælp fra PADI. Det er selvfølgelig aldrig sjovt at skulle gå den vej, men der er klare regler for hvad en instruktør må og ikke må, inkl. hvad de må få en Divemaster kandidat til eller hvornår de ikke må nægte at certificere. Det letteste for dig er altid hvis du kan få din training record hvor der står hvad du har gennemført med underskrifter og instruktør numre, med den i hånden kan du til enhver tid gå til et andet dykkercenter og fortsætte. Du kan oftest også få gratis vejledning og hjælp fra andre instruktører i dykkercenteret eller tilmed hos konkurrent dykkercentre. De fleste dykkerinstruktører vil have dykningen som en passion og derfor være villige til at hjælpe enhver inden for dykning.

 

Find det rigtige dykkercenter

Det vigtigste for ethvert kursus og specielt for dykning og professionelle niveauer er selvfølgelig at finde det rigtige dykkercenter – og dog..island20divers20-20fronten20af20den20shop20jeg20arbejder20for egentlig er det vigtigste for din oplevelse og din uddannelse at finde en til flere dygtige instruktører som kan give dig en hård, fair, sjov og lærerig uddannelse. Derfor må mit vigtigste tip til at blive Divemaster i udlandet være at gå rundt til en masse dykkercentre i området og snakke med instruktører og managere så meget som muligt. Se hvem du passer bedst med, har de samme humor, kan du forstå dem? virker de sure og tvære, glade og imødekommende? Det kommer til at betyde en del for dig i de næste mange uger – Så brug hellere et par dage inden du bestemmer dig, tag gerne med ud og lav et dyk inden du betaler og skriver dig op til DM, selv om det er svært ikke at gå i gang med det samme.

divecenter3egyptstaffMange steder får man først snakket med en manager eller nogle sælgere i shoppen og ikke med selve instruktøren, men jeg kender ikke et dykkercenter, som ikke vil lade dig snakke med nogle instruktører inden du starter, hvis du spørger efter det. Oftest vil dykkercenteret gøre næsten hvad som helst, for at du bliver tilfreds og vælger dem, så udnyt din “magt” og få sikret dig at du vælger rigtigt fra starten af. Det er også her du skal “kræve” en instruktør der snakker skandinavisk hvis de har det og du helst vil have dette.

Kig på dykkercenteret, hænger udstyret pænt, er der rodet, virker staff forvirrede, sure eller glade og imødekommende? Typisk vil dit indtryk af shoppen hænge godt sammen med hvordan dykkercenteret ellers fungerer. Manageren som er kontrol freak og sikkerhedsfokuseret vil sjældent lade dykkercenteret flyde og se rodet ud.

Streng og hård behøver ikke være dårligt, husk at ligge mærke til om det virker hårdt og fair, eller bare hårdt og urimeligt.

 

Mine erfaringerpuffer

Personligt har jeg haft gode erfaringer med dykkercentre som er strenge men fair. Jeg vil hellere arbejde for et dykkercenter som giver mig en skideballe ind imellem hvis ikke jeg gør som de vil have, men tilgengæld ikke går og surmuler på mig bagefter. Typisk er det også dem som kører efter mest sikkerhed og ikke bryder regler fra PADI og lignende.

Jeg har typisk holdt mig til dykkercentre som ikke arbejder som fabrikker, jeg kan bedre lide en lidt mindre shop hvor de aldrig tager mere end 5-6 certificerede dykkere pr divemaster og 4-5 elever pr instruktør. Det er også de små centre hvor man har mest socialt imellem staff og kunder efter dykningen.

Jeg har senere lært at for Divemaster uddannelsen er det positivt hvis der er en Course Director eller IDC Staff Instructor (eller Master Instructor) der underviser teori og dele af ens Divemaster, årsagen er at de har erfaring med uddannelse af instruktører og derved allerede på ens Divemaster holder den standard der skal til for at blive instruktør senere.

Du styrer selv dit kursus, det er op til dig at lære. Du kan skrabe dig igennem kurset og lige akurat bestå imens du drikker hjernen ud, eller du kan suge informationer til dig, dykke så meget som overhovedet muligt og deltage i så mange kurser du kan (og stadig have en fest aften eller to). I sidste ende er det op til dig hvor meget du vil have ud af kurset og op til dig rescue20how20to20get20unconscius20person20out20of20water20heavyat sørge for der hele tiden sker noget. Instruktøren er ikke din babysitter og vil ikke konstant være efter dig for at lave dine lektier – han har andet at lave.

Sørg for at få en mentor som instruktør du kan snakke med ofte, men prøv samtidigt at se så mange instruktørers måde at undervise på som muligt. Uanset hvor gode de er vil du lære af deres forskellige måder at undervise på. Det er også på dette kursus at man får den største mulighed for at se hvordan de forskellige kurser kan udføres, senere på instruktør kurset lærer man mere hvilke værktøjer man har til undervisningen og ikke så meget om hvordan man får det til at hænge sammen.

Ha det sjovt! Divemaster kurset er et af de mest lærerige, sjove og udfordrende uddannelser man kan tage. Nyd det imens det varer!!!

 

Spørgsmål & links

Skriv gerne en kommentar, jeg svarer gerne på spørgsmål. Derudover sætter jeg pris på kommentarer der viser at artiklen har hjulpet nogen.

Links til yderligere information:

Læs om indholdet af Divemaster uddannelsen på PADI’s hjemmeside.

Sanne har skrevet lidt om hvad hun skal i sin Divemaster her.

Og lidt om de forskellige PADI kurser her.

-Sole Viktor, PADI Master Instructor & IAHD Training Manager 

Billederne er taget af Sole Viktor fra forskellige steder i Thailand og Egypten. Sole har arbejdet som Divemaster, dykkerinstruktør og undervandsvideograf i blandt andet Danmark, Thailand, Egypten og Australien.

2 Responses to "Hvordan bliver man PADI Divemaster i udlandet?"

 1. Kasper says:

  Hey

  Jeg tænkte på om det kræver arbejdstilladelse at blive PADI dive master i Thailand? 🙂

  M.V.H.

  Kasper

 2. Sanne says:

  At blive Divemaster er ikke at arbejde, men hvis du skal tage kunder med ud for penge…

  De fleste steder i udlandet kræver officielt en arbejdstilladelse, hvis du skal arbejde.
  Og at være Divemaster/Instruktør på et dykkercenter er arbejde.

  Det afhænger dog af stedet om det er noget som bliver håndhævet. Det letteste er at spørge de lokale dykkercentre/instruktører.
  En del steder, arbejder de ulovligt uden arbejdstilladelse, lokal korruption sørger så for at det ikke bliver et problem.
  Men der vil altid være en risiko ved at arbejde på denne måde. Man kan få bøder, blive udvist, osv.

  Jeg har oplevet begge dele og typisk er det ikke til din fordel at der ikke er tilladelse, hvis ikke du betaler skat, får du bare det mindre i løn.
  Men dykningen bliver billigere i det land 🙂

Leave a Reply