Danske avis artikler – hajer trues af fiskeri

Haj fanget i fiskenet - kilde: jp.dk

Jeg prøvede at se hvad der skrives om hajer og hajfiskeri i Danmark, desværre er der ikke den store medieinteresse i at skrive om hajer med mindre det er et haj angreb et eller andet sted i verdenen (dem er der overraskende få af med tanke på nyheden går verdenen rundt når det sker).

Rent faktisk kommer der flere nyheder om hajer og hajfiskeri, men de Danske aviser tager dem ikke. Jeg søgte både hos BT og Politiken og fandt kun historier om haj der har bidt surfere, haj der bider dreng i et soveværelse (kvalitetsnyhed), pokerhajer, osv. JP.dk havde dog noget at byde på.

Her er et par af de artikler jeg fandt som var interessante.

jp.dk – Hajer trues af fiskere

23 maj 2008 – En artikel der beskriver problemet med overfiskning af hajer, der er langsomme til at reproducere og manglen på lovgivning og fiskerikvoter for hajer.

Citat fra artiklen; “Der hersker en opfattelse af, at fordi hajer er udbredt over hele verden, så bliver de ikke truede. Men det er forkert, derimod er hajer meget sårbare over for overfiskning, og der er ingen internationale kvoter for hajfagst. Hajer er altså totalt ubeskyttede,” siger formand Sonja Fordham fra IUCNs Shark Specialist Group, SSG.

jp.dk – Middelhavets hajer er truet
11 juni 2008 – En artikel om vores hajer i middelhavet som er gået ned med 97 procent i bestanden, primært fordi fiskerne anvender langliner. Langliner anvendes også til at fange hajer og er yderst effektive, en langline kan sagtens fange flere hundrede hajer. Problemet med langliner er at man ikke kan sortere imellem hvad man fisker efter og hajerne sjældent overlever mødet med langlinen.

Citat fra artiklen; Ud af de 20 større hajarter er der nok materiale til at bestemme, at fem af arterne har haft en nedgang på 97 procent. Det er hammerhajen, rævehajen, blåhajen og to slags makrelhajer.

– Det vil have en stor indvirkning på økosystemet, fordi store rovfisk er i toppen af fødekæden, siger Francesco Ferretti, der er hovedmand bag rapporten.

Der findes faktisk hajer i Danmark, de færreste er dog klar over det, da de oftest lever på dybt vand og holder sig langt fra kysterne. Jeg har tilmed fundet flere små historier om en fisker fra esbjerg der levede af at fange hajer med langliner og fik op over 300 hajer på en line på en rigtig god dag. Jeg har dog ikke fundet nogle nuværende fiskere der går efter hajer på nettet.

/Sole Viktor

1 Response to "Danske avis artikler – hajer trues af fiskeri"

  1. Jeg fatter ikke hvorfor folk ikke tar og lukker øjne op og gør noget ved problemet. Langline fiskeri efter hajer og i det hele taget bare langlinefiskeri burde være ulovligt! Jeg kan simpelhen ikke tage at mennesker er så egoistiske og bare udryder alt vi vil udryde. Nok er vi intiligente, men det er sq også vores intiligens der får os alle udrydet. Det er bare en underskrift på et stykke parpir og så er problemet nærmest løst! Så hvorfor skal der gøres et kæmpe show ud af det ? Når ja penge, alt handler om penge. Så længe der er penge i det er det nærmest umuligt at stoppe.
    Og så er der os det at de fleste frygter hajer, så de er lidt ligeglade med dem. Man hader jo hajerene på grund af de angrib der sker en gang i mellem. Men for pokker da, vi svømmer på deres område. Deres eneste sted de kan leve. Stedet hvor de jager og yngler. Mennesket er skabt til at være på landjorden så vis man begiver så ud i havet er det din egen skyld og ikke hajens!!!!

Leave a Reply