Brandmænd

I Danmark er der brandmænd i vandet, om vi kan lide dem eller ej. Når vi fridykker, scuba-dykker eller bader kan det være noget så irriterende, at svømme ind i en brandmand. Højsæsonen for brændgopler er maj til september i Danmark.

Den røde brandgople er den vi alle kender. Den kan blive op til 1 meter i diameter (i Danmark bliver den dog normalt kun op til 35 centimeter) og dens tråde kan blive op til 10 meter i længde.

blå-brandgopleDen blå brandgople bliver ikke så stor som den røde. Den bliver op til 20 centimeter i diameter og den brænder ikke så meget som den røde.

For at undgå den store smerte når man får en uønsket kontakt med en brandgople, kan man inden dykket smøre et tykt lag fed creme på huden, fx en fed solcreme. Det er meget brugt af fridykkere når de dykker i dybden i fx Sverige.

Når man først er brændt er gode råd dyre. Da tentaklerne brænder når de små blærer med gift springer på huden. Ifølge førstehjælpen skal man tage en engangsskraber og barbere tentaklerne væk fra huden, hvis det er nødvendigt kan man smøre noget smertelindrende på stedet. Derudover har jeg ladet mig fortælle at hvis man hælder eddike på at det skulle hjælpe. Når man vasker/skraber/behandler et brændt område, husk at vaske hænderne grundigt inden man rører et nyt sted, da man ellers flytter de små blærer til det nye sted der også bliver brændt.

-kilde: Havets dyr ogplanter, Gads forlag

Der findes nogle andre husmandsråd til hvordan man behandler brandmænd, men hvorvidt de virker skal jeg ikke gøre mig klog på. Se evt. et forslag her fra Friends.

YouTube Preview Image

http://www.youtube.com/watch?v=MhE8Qk7eXUg

/Sanne Rasmussen

4 Responses to "Brandmænd"

 1. Martin H says:

  Fin blogg du har. morsomt å lese om diverse ting her..
  Jeg kjøpte et produkt her om dagen som skal hjelpe mot brannmaneter.. Suncare,Surf and Dive(Beskytter mot brennmaneter,lav solbeskyttelse)
  Gleder meg til å teste dette,da jeg har brent meg de to siste gangene jeg har vært å dykket(på lepper og rundt munnen)
  Håper det virker 🙂

 2. Sanne says:

  Jeg håber det virker for dig. Det er et rigtig ubehageligt sted at blive brændt, omkring munden. Jeg ville nu alligevel tage en engangsskraber med, hvis det nu ikke virker. Et lille tip er at skylde med saltvand og ikke ferskvand bagefter.

  /Sanne Rasmussen

 3. Martin H says:

  Var å dykket i går.sammens med mange brennmaneter, og ble ikke brent !! så jeg tror at produktet virket veldig bra !!!
  anbefales 🙂
  dykket med pipemaske igjennom minst 2 maneter og ellers så var det tråder overalt, men ingen skade gjort !! selv ikke på nesen

 4. Cato Vad says:

  Hej Sanne.
  De fleste har nok ikke en skraber med sig ud og dykke.
  Et Jellycard kan man have i lommen eller i badebukserne.
  Der er eddike, kanten af kortet til at skrabe med og aloe vera til lindring.
  Se http://www.jellycard.com
  Kortet kan købes på apoteket.

  Med venlig hilsen
  Cato

Leave a Reply