Baneorden, som at køre bil

Kære brevkasse

Når jeg tager i svømmehallen føler jeg mig ofte trumlet ned og overset af andre svømmere. Er det bare mig eller er der nogle der opfører sig som om de ejer en hel bane i svømmehallen. De svømmer helt op bag ved mig og når de svømmer forbi sprøjter de mig i hovedet, eller rammer mig uden at stoppe op og sige undskyld!?

Er det mig der har en forkert opfatning af hvordan man opfører sig?

– Vandmanden

Svar:

Kære Vandmand

Jeg kan godt forstå at du finder det frustrerende. I svømmeverdenen er der nogle uskrevne regler, som man svømmer efter, kaldet baneorden. Det er de færdselsregler man svømmer efter når man deler bane. Så der er mest muligt plads til alle.

For god ordens skyld vil jeg sige at jeg ikke har noget imod at dele bane med andre, som ikke er på samme niveau som mig. Jeg forsøger at sprøjte mindre i det jeg svømmer forbi, samt at fylde så lidt så muligt så jeg ikke rammer de andre. Det skal siges at man af og til kan komme til at ramme hinanden, da man ligger tæt. Der er intet ondt ment med dette og det er ikke altid man stopper og siger undskyld, hvis det bare er et lille daf. Ved at følge nogle uskrevne “grundregler” som de fleste med svømmetræning kender, kan man undgå kollisioner.

Vendingen

Hvis man svømmer én bane af gangen, slutter man af i højre side (og bliver der). Når man slutter i højre side, ved jeg som kommer bag ved, at han/hun ikke har tænkt sig at svømme videre. Hvilket giver mig mulighed for at fortsætte min træningen uden at skulle stoppe op. Hvor imod hvis du ønsker at svømme en bane mere uden pause, træk til venstre og lav din vending i venstre side, så ved jeg at du fortsætter og jeg har mulighed for at overhale i vendingen. Ligger man mange og svømmer laver man vendingen i midten, da der så er plads til dem som stopper, vendingerne og udsvømningerne.

Svømningen

Når du svømmer hold til højre, på samme måde som at køre bil. Lad være med at ligge dig med et stort bryst-benspark midt i banen, så har jeg ikke nogen mulighed for at komme forbi. Jeg kan mærke at de fleste bliver stressede/irriterede når man gang på gang ender med at ligge i numsen på dem. Giv plads, hold til højre, så overhaler jeg. Og din oplevelse af din svømmetur vil blive meget bedre og mere uforstyrret.

Jeg håber at dette svar kan være med til at gøre din svømmehalstur lidt lettere næste gang.

-Brevkassen

 

Der findes flere “grundregler” end beskrevet ovenfor, jeg har kun medtaget basisreglerne. Nogle svømmer fx med at man lige røre ved den foran så han/hun ved at man har tænkt sig at overhale. Dette virker dog ikke når man svømmer en tur i offentlige åbningstider.
Skriv gerne flere retningslinier i bassinet som en kommentar.

Foto lånt fra vorespuls.dk

/Sanne Viktor

 

No Comments Yet.

Leave a Reply